Ekonomi

Bursa’da Katı Atık Entegre Tesisi ile Elektrik Üretimi

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın Nilüfer ilçesinin Kuruçeşme mevkiinde madenlerle çevrili bölgede inşa edilecek Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi’nde yaklaşık 100 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi üretilecek.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, tamamen kapalı sistem olarak tasarlanan tesiste çevreye zarar vermeyecek şekilde kurulacak seralar, oluşacak atık ısı ile ısıtılacak ve seracılık yapılacak. ekonomiye farklı bir değer katacaktır.

Bursa’da üretilen günlük toplam 3.700 ton evsel katı atığın büyük bir kısmının depolandığı Hamitler’deki Yenikent Sahası’nın ekonomik ömrünün sonuna yaklaşması nedeniyle Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisi hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından atıkların enerji üretimi yoluyla ekonomiye kazandırıldığı tamamen kapalı bir sistem kuruldu. Bir benzerinin batı bölgesine getirilmesi için çalışmalar başladı.

Tesisin inşası için en uygun yerin belirlenmesi amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATU)’de alanında uzman akademisyenler ile yer belirleme çalışmaları yapıldı. . Hazırlanan her iki raporda da Kayapa Kuruçeşme mevkisi en uygun bölge olarak belirlendi. Etrafı taş ocaklarıyla çevrili bu alanla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınırken, en yakın yerleşime 1,5 kilometre uzaklıkta inşa edilecek tesise gelen ulaşım araçlarının geçiş yapmaması için alternatif yol üzerinde çalışma yapılması için düğmeye basıldı. vatandaşları rahatsız ediyor.

Çöplük değil entegre tesis inşa ediyoruz

Açıklamada konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bölge sakinlerinin kasıtlı olarak yanlış bilgilendirilmesine, “atıkların bırakılacağı bölgede vahşi çöp depolama sahası yapılacak” şeklinde tepki gösterdi.

Kesinlikle çöp depolama veya yakma tesisi yapmadıklarını belirten Önder Aktaş, “Katı atık entegre tesisi yapıyoruz. Biz oturup bunu 3 günde hazırlıyoruz” algısıyla yöre halkı yanıltılıyor. Süreç 2014’te başlandı ama son 4-4,5 yıldır çok detaylı çalışıyoruz.” .” not etti.

Hamitler bölgesindeki tesisin ekonomik ömrünü tamamladığının altını çizen Aktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Hamitler sinyal veriyor. Etrafında 11-12 mahalle var, 400 bin civarında nüfus var. Türkiye’nin en iddialı projelerinden biri olacak. Bittiğinde bölge halkı dahil herkes projeye katılacak.” ‘Allah korusun’ deyin. Bölgedeki 6-7 taş ocağına karşı ses çıkarmayanların bu yaklaşımları saçma. Los Angeles’ta şehrin göbeğine inşa ettiler, uzay limanına benziyor. Avrupa’da , şehir merkezinde entegre tesisler var.Yaptığımız tüm inceleme ve araştırmalarda tüm uzmanların ortak görüşü bu.Bunu bir ilçede yapılan tesis olarak düşünmeyin, burası Bursa’nın tesisi.Ayrıca, Bu çöp değil, hammadde. Burada değerlendirilip ekonomiye kazandırılacak. Yeşilden, çevreden, geri dönüşümden bahsediyorsak altını dolduracak hamleler yapmamız lazım. Bu vizyon bir projedir, bir ufuk, bir gün bu görevler bitecek ve ben burada yaşayacağım, bu şehrin sokaklarında yürüyeceğim. Göğsüm aşağıda dolaşacağım. , olağanüstü bir işe imza attık diyerek gururla dolaşacağım bir proje. Kahramanca konuşmalarla çevrecilik sağlanamaz. Böyle vizyoner projeleri hayata geçireceksiniz. “Bizi sevgiyle hatırlayacak bir proje olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu