Akmermer: “Deprem bölgesinde karşılıksız çeklerle ilgili çalışma bekliyoruz”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, deprem bölgelerinin hızla toparlanacağını belirterek, “Halen devam eden ticarete ilişkin çek ödemeleri için deprem bölgesinden talepler geldi.” Bunu ilgili bakanlıklara ilettik. Bir çözüm bulunması gerekir” dedi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında EYT’ye değinen Akmermer, “Kayseri’de 40 bin kişinin emekli olacağı bilgisine ulaştık. Bu önemli bir rakam. Bunlar da SGK üzerindeki iş yükünü artırdı. Müdür, “Yıl sonuna kadar Kayseri’ye maaş bağlayacağız” diyen yönetici, “Maaşa bağlanma noktasında bazı prosedürler var. Yani maaş EYT çıkar çıkmaz TC kimlik numaranıza göre sistemde oluşmuyor. Bunu oluşturmak için gereken süreçte ayda 2 bin kişiye ödeme yaptıklarını söylediler. Bu olağanüstü bir rakam. Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir rakam. En düşük emekli aylıklarına ilişkin hesaplarımıza göre ayda 200 milyon TL ve yılda 2.4 milyar TL’lik bir rakam Kayseri ekonomisinde 40 binin üzerinde dolaşacak. Bu rakamın şehrin ekonomisini önemli ölçüde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu para muhtemelen segmentlere göre dağıtılacaktır. Otomotiv bölümünü etkilemek, yeni ya da olmayan konut alacak ne olacak Sonuç olarak emeklimiz bu parayı bu şehirde aldığı sürece bu para şehre yatırıma dönüşecek. Bu Kayseri ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar TL yansıyacak ama en azından yılda 2.4 milyar TL, ayda 200 milyon TL sıcak para girişi olacak.
“Ülke olarak en büyük sorunumuz cari açık”
“Kendi ilimizle ölçtüğümüzde Kayseri cari açık açısından şanslı illerimizden biri” diyen Akmermer, “Kayseri’nin sanayisi son 10 yılda çeşitlendi. Bunun altını özellikle çizmek isterim. Kayseri bu bölgede özellikle katma değeri yüksek teknolojik büyüklükteki küçük ev aletleri açısından önemlidir.İçerisinde değerli oyuncuların bulunduğu kümelenmiş bir tesise sahiptir.Kayseri’nin 5 milyar dediğimiz rakamlara ulaşması imkansız görünmüyor. Seçim dönemine girdik ama inşallah seçimden sonra ihracatçının en büyük sorunu olan girdi maliyetlerine dolar baskısı olur, bir bakıma bugün ihracatçıya pek fayda sağlamadığını görüyoruz. Mevcut seçim sonuçlarıyla birlikte bunun Türkiye’de farklı bir ekonomik dönemde başlayacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız.Bir şok yaşadık.Olumlu etkileri olabilir.Bu bölgede kalıcı konutların olduğu zaman diliminde. İyon inşa edilecek, Türkiye’deki önemli inşaat girdileri arasında ciddi bir pazar sorunu yaşanmaması ve hatta belki ihracatın yasaklanması için alınması gereken hızlı ve geniş bir yelpazede çalışmalar yapılacak. En büyük sorunlarımızdan biri de bu noktada mesleki tecrübesi olan kişilerin istihdam sorunudur. İnşaat sektörü açısından ise iliklerimize kadar yaşayacağımız 1-1 buçuk yılı bekliyoruz. Çünkü Türkiye’de bu noktada iş yapacak ekiplere o bölgede ihtiyaç duyulacağı açısından baktığımızda, inşaat şehrimizde değerli bir lokomotif alan. Bu da mevcut üretim alanlarını etkileyecektir” dedi.
“Yatay mimari gerekli”
MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, depremle birlikte arsa fiyatlarının ikiye katlandığını belirterek, “Deprem Kayseri’ye yakın bölgede olduğu için bazı yeni talepleri de beraberinde getiriyor. Son dönemde herkes villa arayışına girdi. , yatay kullanım talebi var.Kocasinan bölgesinde duyduğum kadarıyla mümkün.Melikgazi,Talas ve Hacılar’da inşallah böyle olur.Bu işin olduğu bölgelere baktığımızda Hacılar bölge öne çıkabilir.Talas bölgesinde Endürlük, Reşadiye tarafı öne çıkabilir.Biz ülke olarak aslında siyaseten dümdüz etmek isterken belediyelerimiz vatandaşın böyle bir talebini geri çevirmemeli. .Mevcut gayrimenkulde çok önemli bir kira oluşmaya başladı.Deprem öncesi metrekare birim fiyatları nerdeyse iki katına çıktı.Bu zaten covid-19 döneminde ciddi bir sorun.Zam aldı buna üzüldüm Böyle bir olaydan sonra deprem psikolojisi gy, insanlar mevcut evlerini değiştirmek zorunda kalacaklar, belki daha güvenli ve daha güçlü yapılara geçmek isteyecekler. İnanıyorum ki Kayseri ekonomisi büyük bir sorun olmadan devam ederse ve ülkedeki siyasi güç devam ederse iş dünyası olarak en büyük beklentimiz Türkiye’de siyasi istikrarın bir sistem krizine dönüşmeden devam etmesidir. İnşallah Kayseri ekonomisi çok olumsuz bir noktadadır” dedi.
“Deprem bölgeleri hızla düzelecek”
Akmermer, “Kahramanmaraş’ta 2 OSB var. Kayseri’nin girişindeki OSB sağlam. Oradaki hasar tespit çalışmalarında aşırı bir boyut yok. Oradaki sanayi çarkları bir şekilde devam edecek. Diğerinde önemli bir sıkıntı var. OSB.Şehir merkezinde en büyük yıkımın yaşandığı bölgede iş dünyası tamamen çöktü diyebileceğimiz bir durum var.Halihazırda ayakta olan fabrikalar açısından da bir kalibrasyon sorunu var.Maraş bir özellikle dokumada öne çıkan il.Dokuma makinelerinde hassasiyet dediğimiz o kalibrasyon büyük bir şokta çok önemli MÜSİAD olarak deprem bölgelerinde bir yazılım geliştirildi. ihracat vadesi diğer illerde bulunan üyelerimizi alternatif vaziyette ürettiler.Bu noktada çalışmalarımız devam ediyor.Onların işi ortada değil.Tek maliyetle üretip elden teslim alsınlar. onları yukarı göç meydana geldi. en azından konteyner iş gücünün geri dönmesini bekliyor. Önümüzdeki dönemde de üyelerimizin personelinin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için illerdeki konteyner ihtiyaçlarını da karşılayacağız. Tam tersine işgücünü göçten uzaklaştıramazsak büyük bir sorun çıkacak gibi görünüyor. Bu yüzden bununla uğraşmak zorundayız. Deprem bölgelerinin hızla düzeleceğine inanıyorum. Çok tuhaf şeylerle karşılaştık. Bu noktada Türkiye de çok değerli bir karakter testi verdi. İnsanların karakteri olduğu gibi vilayetlerin de karakteri vardır. Tesisleri oraya taşımak için yapılan faaliyetlere şahit oldum. Bu noktada özellikle bölge sanayicilerinin şehri terk etmeye hiç niyeti yoktu. Bunu başarmak için oradaki işgücünün bir şekilde sağlanması gerekir. çünkü teknoloji ağır bir şehir değil. Çok iş olan bir alan. Orada istihdam sağlanabildiği ve sosyal hayat hızla devriye gezebildiği sürece çok önemli bir sorun olacağını düşünmüyorum. Sosyal hayatına başlamasıyla birlikte 2-3 ay içinde oradaki sanayi çarklarının devriye gezeceğini düşünüyorum. Devriye gezenler var. Buradaki en temel sorun devletimiz, bu noktada kredilerin dondurulması, vergi ve borçların ertelenmesi yani devletin 3 ay sonra 6 ay taban büyüklüğünü oluşturması ama en büyük sorun şu. işgücü. O işgücünü oraya geri götürmemiz gerekiyor. Burada bir rezidans yapıyoruz. Depremzedelere sahip çıkıyoruz. Devlet o bölgeye inanılmaz bir yatırım yaptı. Bu yatırımları yaparken Maraş yol ayrımındaydı. Değerli bir teşvik bölgesindeydi. Bu nedenle Maraş’ın geldiği bir mertebe vardır. Bu bizim için bir avantaj olabilir. O yerin çarklarının devam etmeyeceği bir noktada bugün elde ettiğimiz bölgesel avantaj, ülkenin kaybettiği kümülatif kayıpta bizi çok önemli bir yere getirmiyor. Bu nedenle oradaki iş dünyasının birlikte ayağa kalkması gerekiyor. Bölgesel bir teşviğe sahip olmak doğru sonu getirmez. Türkiye’nin deprem haritası belli. Bugün İstanbul çok önemli konuşuluyor” dedi.
Deprem bölgelerindeki sanayicinin çek sıkıntısı yaşadığını ifade eden Ferhat Akmermer, “Deprem bölgesinden devam eden ticarete ilişkin çek ödemelerinin artık işleme alınmaması yönünde talepler geldi. çeklerin karşılıksız iade edilmediği durumu ilgili bakanlıklara ilettik bunun için analiz yapılması lazım bu noktada herhangi bir analize rastlanmadı benim kahramanmaraş bölgesinden 3 milyon tl borcum var eğer alırsam alamıyorum, bu 3 milyonu başkasına ödemek zorunda kalsam, öz sermayem yoksa ticaret sicilimizi etkiler. Bununla ilgili bir analiz hala ortaya çıktı. “Vatandaşlarımız hala kendi öz sermayesi ile hallediyor. araç. Burada bu sorunların yaşanmaması için sanayi çarklarının bir an önce dönmesi gerekiyor. Kayseri’de OHAL’in ertelenmesini istiyoruz” dedi.
“OSB’lerde kurulan prefabrik yapılarda denetim yapılmalı”
Akmermer, “OSB’ler üzerine kurulan işletmelerin genel yapısı prefabrik yapılar üzerine kurulu. Prefabrik yapılar bu depremden en çok etkilenen yapılar arasında yer alıyor. Çünkü depremin yan dalgası gelip vurduğunda prefabrik yapılara daha fazla zarar veriyor. “Yapı son teknoloji değilse acil konuşmanın önemli bir konu olduğunu uzmanlardan öğrendim. Bu iş için önlem alınabilir. Mümkünse bu mevcut yapı güçlendirilmeli, mümkün değilse sektörün önlem alması yönünde bir düzenleme yapılmalı” dedi.
TOMTAŞ hakkında konuşan Akmermer, “MÜSİAD Kayseri Şubesi olarak bu işin başından beri onun paydaşlarından biri olduk. Bu konuda en sıcak temasın sağlandığı toplantıda o çalışma da gündeme gelecek.” Sermaye yeterliliği konusunda MÜSİAD olarak yürüttüğümüz bu çalışma, “Dönem biraz yavaş geçiyor. Kayseri’nin geçmişinde var olan bu işi biraz daha yüksek teknoloji ile buluşturduğumuzda Kayseri sanayisini başka bir yere taşıyacak” dedi.
“Seçimden sonra Batı ikinci göç dalgasını alacak”
İş dünyası olarak istikrardan yana olduklarını vurgulayan Akmermer, Avrupa sanayisinin çarklarının dönmediğini kaydederek, “Kadim bir devletimiz var. Her zorluğun üstesinden geldik, yeniden yükseleceğiz. Geldiğimiz noktada da Umutsuz değiliz.İş dünyası olarak istikrardan yanayız.Yıl içerisinde çok değerli kazanımlar elde etti.Sosyal sorunlarını aşmış bir ülke haline geldik.Çok özel bir coğrafyadayız ve önemli bir bedel ödedik. Bunları alırken Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Bu siyasi sonuca varıldığında ve istikrar açısından bir sonuç olduğunda Avrupa’dan Türkiye’ye iş ortaklıklarının çok ciddi bir geleceğini görüyorum. İstihdam ve iş gücü anlamında inanılmaz sorunları var. Pandemi sonrası Avrupa’da sanayinin çarkları hala dönmüyor. Çoğunun en büyük sorunu iş gücü. Türkiye’nin bağlarının bu noktada inanılmaz derecede normalleşeceğini düşünüyorum. Artık herkesin bir durumu var. Stabil bir sonuç elde edildiğinde bu tablo değişir. Çünkü artık o üretimi çıkarmak zorundalar. Ya da batı ikinci göç dalgasını alacak. Başka bir tedavisi yok. 50’li yılların sonlarında Avrupa’nın göçe olan ihtiyacı dillere destandır. Pizza kutusu bulamıyorlar. Ülkemizin ekonomik geleceğinden hiç şüphem yok” dedi.